Julia Hülsmann, 45-godišnja berlinska pijanistkinja koja će na BJF-u nastupiti u subotu 26. oktobra, još od svog prvenca 2000. za kuću ACT, oseća se sasvim komotno u triju. Povremeno bi mu pridruživala vokalne soliste (Rebekka Bakken, Anna Lauvergnac, Roger Cicero ili Jelena Kuljić), ali je zvuk na njenim pločama uvek odisao istim prepoznatljivim lirizmom i duhovnošću. U međuvremenu je trio prešao pod krov ECM-a, izdao dva zapažena albuma (“The End Of A Summer” iz 2008. i “Imprint” – 2011.).

I dok je pijanistkinja ponovo planirala kolaboraciju sa nekim od vokala, slučajno je u jednoj kamernoj koncertnoj izvedbi čula Britanca (sa prebivalištem u Berlinu) Toma Arthursa, i zanesena njegovom svirkom ga upitala da li je raspoložen za saradnju. Trubač koji je sarađivao, između ostalih, sa Johnom Surmanom, Iainom Ballamyem i Kennyjem Wheelerom, a kao inspiraciju navodi i Andreja Tarkovskog i Jean-Luc Godarda, potpuno se prirodno uklopio u meditaciju na ploči “In Full View”, koja će i biti promovisana na beogradskom koncertu.

Julia Hülsmann se, pored ovog čisto muzičkog aspekt,a u nemačkim medijima pojavljuje i kao zvanični zastupnik nemačkih džezera – predsedava  Unijom Nemačkih Džez Muzičara, grupacije koja i na političkom nivou zastupa interese džezera.

Do sada si svom triju uglavnom pridruživala vokale. Kako se desilo da je ovaj put četvrti član baš trubač Tom Arthurs? Da li je on karakterom svoje svirke taj koji uspeva da održi kontinuitet lirike koju ste gajili i u vokalnim varijantama?

Nisam razmišljala na taj način, ali da, Tom svira lirski i sa divnim melodijskim pristupom. On instinktivno razume zvuk koji želimo da stvorimo.

S tim u vezi, postoji li neki muzičar – s nemačke ili druge scene, s kojim bi volela saradnju u cilju kompletiranja svog izraza?

Postoji mnogo muzičara sa kojim bih volela da sviram, ali je ponekad teško pronaći pravi projekat, ali i vreme za njegovu realizaciju. Trenutno sam inspirisana Haydenom Chisholmom, čula sam da se preselio u Beograd, ali je živeo u Nemačkoj godinama. On je sjajan muzičar.