Triorca, novi internacionalni omladinski orkestar mladih muzičara iz Vojvodine (Srbija), Norfolka (Engleska) i Rajnlandfalca (Nemačka), imaće svoji debi u Novom Sadu.

 

Triorca orkestar se prvi put predstavio u Koblencu (Nemačka) u julu ove godine, a za njihov novosadski nastup mladi izvođači će biti ponovo okupljeni pod rukovodstvom umetničkog direktora, Nikolas Daniela (Nicolas Daniel), kako bi pripremili koncertni program sastavljen od muzike Šostakoviča, Bizea i nove kompozicije mlade srpske kompozitorke, Ane Kazimić, specijalno pisane za Triorca orkestar. Koncert će biti vrhunac jednonedeljnog rada u Novom Sadu za 60 orkestarskih izvođača koji će vežbati i učiti zajedno pod stručnim rukovodstvom Nikolasa Daniela.

 

Projekat Triorca bavi se komunikacijom, saradnjom i suštinskim značenjem muzike. Cilj je da pomogne muzičarima iz Engleske, Srbije i Nemačke da podele svoje iskustvo i različito kulturno poreklo, učeći zajedno i jedni od drugih, upotrebljavajući univerzalni jezik muzike. Korist mladih umetnika sa različitim kulturnim pristupima jeste da razviju profesionalno zajedničko sviranje i interpretaciju, a trajna prijateljstva između mladih muzičara različitih nacionalnosti već su stvorena.

 

Triorca je sastavljen od muzičara iz Muzičke gimnazije Landes iz Rajnalndfalca, Nemačka (Landesmusikgymnasium, Rheinland-Pfalz), Omladinskog orkestra okruga Norfolk, Engleska (Norfolk County Youth Orchestra, Norfolk) i Muzičke škole “Isidor Bajić” iz Novog Sada, Srbija.

Triorca projekat je pomognut sa 193.000 evra od strane Programa Kultura 2007-2013, odnosno, Izvršne agencije za obrazovanje, kulturu i audiovizuelna pitanja. Stvorena je dugoročna uzajamna saradnja Norfolka i Noriča sa Koblencom i Novim Sadom.

 

Biće to divno muzičko iskustvo i nadamo se da ćete biti u mogućnosti da prisustvujete. Ukoliko želite da rezervišete karte za koncert, molim Vas kontaktirajte Ljubišu Novakovića u Muzičkoj školi “Isidor Bajić”ljubisa.ibajic@gmail.com – najkasnije do petka, 08. decembra, do 14 h.

 

Radujemo se susretu na koncertu Triorce!

 

Iskreno,

 

 

 

Radmila Rakin Martinović, direktor, Muzička škola “Isidor Bajić, Novi Sad, Srbija

Juliet Rickard, Director, Norfolk County Youth Orchestra, Norfolk, England

Richard Moser, Oberstudiendirektor, Landesmusikgymnasium, Rheinland-Pfalz, Germany