Muzika vas čini manje nervoznim

Približa vam se važan razgovor za posao? Možda vam je zakazana operacija opasna po život? Kakve god vaše brige bile, nanose vam dosta stresa. Umesto korišćenja skupih antidepresiva, postoji jedan jeftiniji način za smirenje – slušanje muzike. Studija objavljena u časopisu „Noviteti kognitivne nauke” kaže da pacijenti koji slušaju muziku umesto da piju skupe lekove za smirenje, luče manje količine kortizola – hormona koji izaziva stres.

 

Muzika obnavlja oštećenja mozga

Da li ste žrtva moždanog udara ili nekog drugog oštećenja koje je u vezi sa mozgom? Biće vam drago da saznate da muzika može da povrati mozak u pređašnje stanje.
Muzika naročito pomaže osobama sa povredama leve strane mozga, sa simptomom kao što je nemogućnost pričanja. Ustvari, terapeuti leče takve bolesnike sa programom nazvanim „Melodična intonacija”. 
Ovde se pacijent podstiče da peva sve dok ponovo ne progovori. Kažu da muzika obnavlja oštećene delove povezane sa jezikom jer pomaže mozgu da ponovo uspostavi vezu između zvukova i reči.

 

Muzika umanje šanse epileptičnih napada

Ako ste jedan od retkih koji pati od epileptičnih napada, fizičkih manifestacija koji proističu zbog abnormalnih aktivnosti mozga, možete ih se jednom za svagda osloboditi slušanjem muzike. Prema istraživačima, umirujući zvuci, a pogotovo Mocartova remek-dela, mogu značajno da umanje šanse za napade. Uticaj pesama na cerebralni korteks je toliko dubok, da omogućava smanjenje 23 od 29 aktivnosti koje dovode do napada. Dramatični rezultati obelodanjeni su posle eksperimenta iz 1998. godine koji se zvao „Uticaj Mocarta na epileptične aktivnosti”. Iskoristite prednosti vaših omiljenih pesama slušajući ih češće.

Kognitivne prednosti

Istraživanja pokazuju da slušanje muzike u pozadini pre nego što se uradi neki zadatak ili obaveza pomaže da se povećaju kognitivne funkcije kakve su pamćenje i pažnja, i to na taj način što popravlja raspoloženje.
Nije bitno da li volite muziku ili ne, ali čini se da melodija samo sa instrumentima pomaže ljduima više nego vokalno izvođenje. Štaviše, vokalna muzika može biti izuzetno zbunjujuća i može smetati vašem fokusu, pamćenju i pažnji.