Još dok je u stomaku, dete počinje da razvija ljubav prema muzici. Pogledajte kroz koje faze u svetu ritma i zvuka mališani prolaze i kako im roditelji mogu pomoći da razviju muzikalnost.

Uz pomoć muzike, dete će lakše razumeti sebe i svoj odnos sa drugima, i uspostaviti vezu između doma, škole i okoline. Roditelji na razne načine mogu podstaći razvoj divnog odnosa dece i muzike i pomoći im da iskoriste svoj potencijal.

Od rođenja pa do polaska u školu svoj odnos prema ritmici i zvukovim deca iskazuju na razne načine.

Pre rođenja

Plod je u 20. nedelji nakon začeća u stanju da čuje zvuke.


Šta vi možete da uradite?

Pevajte i svirajte svojoj nerođenoj bebi.

Od rođenja do 18 meseci

-Od začeća pa do 18. meseca beba se ubrzano razvija, a njena reakcija na muziku je od ogromnog značaja za njen sveukupni razvoj.

-Neposredno nakon rođenja, bebe mogu da čuju visoke tonove i da budu umirene niskim. Takođe su u stanju da lociraju zvuk ispred sebe. Trgnuće se ukoliko čuju iznenadan, jak zvuk.

-Sa četiri nedelje, više će im odgovarati visoki tonovi i počeće da reaguju na vaš glas. Počeće da razlikuju da li zvuk dolazi spreda ili otpozadi.

-U trećem mesecu, aktivno odgovaraju na muziku – tako što, na primer, počinju da se ljuljaju ili se okreću prema izvoru zvuka i počinju da pevaju samoglasnike, poput: «Aaaa», «Eeee» i «Oooo».

-U dvadesetoj nedelji, počinju da prepoznaju glasove i odgovaraju drugačije na one koji su im nepoznati.

-Kada napuni 28 nedelja, dete je u stanju da se okreće prema zvuku koji dolazi odozgo i odozdo, kao i da prepoznaje pesmice.

-Sa šest nedelja, počinju da imitiraju zvukove, poput: «Bu!»,  «La!»

-Sa devet meseci, reaguju na poznate pesmice.

-Njihovo pevanje može da prati poznatu melodiju.

-U uzrastu od godinu dana, bebe gube sposobnost da čuju visoke zvukove, ali počinju da otkrivaju muzičke ritmove i da same proizvode zvukove – lupkajući predmetima koji su oko njih.

-Neke bebe izgovore prve reči već u osmom mesecu. Mnoge počinju da pričaju u periodu oko 18. meseca, dok je nekim bebama potrebno i malo duže vremena. Ukoliko pevate sa vašom bebom, možete znatno da ubrzate ovaj proces.

Šta vi možete da uradite?

-Učinite da muzika postane deo bebine svakodnevice.

-Kada beba pravi zvukove, odgovorite joj na isti način.

-Uhvatite bebine ručice i pljeskajte na ritam neke jednostavne pesmice.

-Pevajte i plešite zajedno.

-Bebe vole ponavljanje. Pevajte njenu omiljenu pesmicu nebrojeno puta.