Aplastična anemija je bolest uzrokovana time što koštana srž ne proizvodi dovoljno ćelija da zameni stare krvne ćelije. S obzirom da nema srodnog davaoca, Lana je lečena ATGAM-ovim ATG preparatom, koji nije registrovan u Evropi, a naručen je preko međunarodne apoteke.

Lana je 20. jula završila sa ATGAM terapijom i sada se čeka na imunološki odgovor njenog organizma. Otac devojčice Oliver Nikolić rekao je da je Lana, s obzirom na lošu krvnu sliku, dodatno primila tri transfuzije eritrocita i trombocita.

 

– Šansa da Lana odgovori na terapiju je neizvesna. Ukoliko ne odgovori, predlaže se transplantacija koštane srži od identičnog nesrodnog donatora u inostranstvu – rekao je Oliver Nikolić.

Aplastična anemija je stanje koje, pored anemije, uključuje i aplaziju. Dok anemija podrazumeva niske vrednosti eritrocita, pacijenti oboleli od aplastične anemije imaju niže vrednosti sva tri tipa krvnih ćelija: eritrocita, leukocita i trombocita.

Najčešći simptomi ove teške bolesti su anemija i malaksalost, bledilo, trombocitopenija (nizak nivo trombocita), koji može prouzrokovati krvarenje i modrice, kao i leukopenija (nizak nivo leukocita), koji može prouzrokovati infekcije. 

 

Za više informacija posetite Lanin sajt www.lananikolic.com.