Obrenovački dečaci i devojčice, koji su posle majskih poplava raseljeni u kasarnu „Boba Marković“, upriličili su u sredu popodne u dvorištu ovog objekta jedinstveni koncert svirajući na majstorskom alatu. Zadužbina Ilije M. Kolarca je uz podršku kompanije Telekom Srbija u obrenovačkoj kasarni priredila Muzičku radionicu za izradu i popravku muzike „Kuc, kuc, Kolarac“. U njoj su učestvovali mališani uzrasta od pet do 12 godina, a zvukove su stvarali na kofama i fanglama.

Bilo je neizmerno zadovoljstvo biti na ovakvoj muzičkoj građevini. Naš ugao je, što bi oni stari rekli, šreh. Mi ne idemo po građevinskim linijama koje današnja građevina zahteva, koja je svedena, jasna, dosadna. Mi gledamo muziku na potpuno drugačiji način. Izbacujemo muziku tamo gde je davno zakopana. Uskoro ćete videti i čuti rezultat takvog rada“, rekao je u šali autor i voditelj radionice je VKV majstor Boki, odnosno Bojan Ivković.

Direktorka Službe za odnose sa javnošću Telekoma Srbija Marija Bošković, prisustvovala je koncertu u Obrenovcu i bila je zadovoljna zbog osmeha i radosti malih Obrenovčana.

Telekom Srbija godinama sarađuje i podržava `Kolarac`. Uvek se trudimo da podržimo projekte koji neguju kulturu na pravi način, jer kada jedno društvo izgubi kulturu, izgubilo je identitet. Mi se trudimo da kroz ovakve projekte ostvarimo takve uslove gde će se otkriti talenti mladih ljudi i stvaramo takvu situaciju da oni mogu i da se razvijaju. Možda ćemo baš od njih dobiti nekog velikog umetnika i ponositi se ovim što smo danas radili„, izjavila je Marija Bošković.

Zadužbina Ilije M. Kolarca ovim radionicama želi da deci približi, fenomen zvuka koji se kreira na predmetima koji nisu klasični instrumentima, a od kojih nastaje muzika i na kraju kompozicija, koju sami stvaraju i tako postaju zvanični KV muzičari. I više od toga. Postaju nova publika „Kolarca“, oni koji su naučili da i na ovakav način komuniciraju i nauče postupno sve tajne stvaranja muzičkog dela, vrstu i građu muzičkih instrumenata.

Videli smo i čuli mališane koji sviraju na predmetima koji nisu instrumenti, sa željom da ovo bude jedan pravi orkestar koji će emitovati kompoziciju i mislim da su deca bila zadovoljna nakon svog prvog koncerta. Animacioni programi u muzici su najteža vrsta animacije, ali mi ne odustajemo. Nastavićemo i dalje, sa željom da ovakve programe realizujemo i na `Kolarcu` i u drugim gradovima Srbije gde je takva vrsta podsticaja za bavljenje muzikom, za osluškivanje zvukova oko nas, važna. Sigurna sam da ćemo istrajati u pravljenju nove publike `Kolarca`„, rekla je Jasna Dimitrijević, direktorka Kolarčeve zadužbine.