Član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović pozdravio je prisutne u novosadskoj Sinagogi, na koncertu Orkestra harmonika AKUD „Sonja Marinković“ i Muzičke škole „Isidor Bajić“. Koncert ima humanitarni karakter, a publika je ostavljanjem priloga u specijalno postavljene kutije bila u prilici da pruži pomoć ugroženima u poplavljenim područjima.

– Pored toga što naš grad čini kulturno bogatijim, Orkestar harmonika AKUD „Sonja Marinković“ promoviše Novi Sad u najlepšem svetlu kako u Srbiji, tako i van granica naše zemlje. Kulturna politika Novog Sada baziraće se na kvalitetnim programima i projektima, a rad ovog Društva i njihovog orkestra sigurno predstavlja dobar primer za ispunjenje tog kriterijuma – izjavio je Vanja Vučenović i naglasio da Grad prepoznaje kvalitet Orkestra harmonika i da će nastaviti da ga podržava.

Orkestar harmonika Akademskog kulturno-umetničkog društva „Sonja Marinković“ osnovan je 1951. godine i na svom repertoaru ima dela različitih razdoblja i stilova, kao i savremena originalna dela pisana za harmonikaški orkestar. Jedan od ciljeva u radu orkestra je afirmacija harmonike kao akademskog instrumenta i popularizacija dela komponovanih za ovaj instrument. Pod dirigentskom palicom Gorana Penića i uz asistiranje Milke Obrić, Orkestar harmonike je osvojio Evropu i postao svetski prvak.  Najnovije uspehe postigli su na 38. Međunarodnim susretima u Puli i 11. Svetskom muzičkom festivalu u Insbruku.