Sećam se nekih lepih trenutaka i moje detinje želje da budem kao moja poznata sestra kada porastem. Kada su me roditelji vodili kod Magi u goste, volela sam da provodim vreme u njenoj sobi i da probam svu garderobu iz njenog ormara. Sećam se tog mirisa, nežnog i slatkog, sa primesom drveta iz teškog masivnog plakara. Znala sam da stavim na sebe sav njen nakit i plešem kroz stan pun antikviteta, fotografija i starinskih lampi, dok je njena mama, pokojna baka Desa, jurila za mnom da negde ne padnem ili ne razbijem neku dragocenost.

Magi me je učila da sviram klavir, jer sam kao balerina to morala da znam. Za razliku od Magi, kojoj je muzika klizila iz prstiju i duše, mrzela sam da vežbam. Stalno mi je obećavala da će me voditi na probu ili koncert, samo ako navežbam sat vremena skale i Baha. A vežbala sam na njenom dragocenom klaviru. Taj veliki koncertni klavir koji je bio u njenoj sobi u stanu na Slaviji je u meni budio neki strah, ali i čežnju. Čežnju da budem kao ona, vila muzika, a strah jer sam bila mala i nisam umela kao ona, nisam imala tu vrlinu. Ali sam imala vrlinu balerine, što je i ona kao devojčica želela. Tako smo se na neki način dopunile, zauvek vezale kroz želje i čežnju…

Nažalost, kasnije, kada sam dolazila iz Amerike da je posetim, posle smrti njenih roditelja, svake godine je u tom stanu bilo sve manje stvari. Na kraju je nestao i klavir. Provodile smo vreme u razgovoru, u šetnji… Nekada smo šetale od Kalemegdana do kraja Bulevara Revolucije, zanesene u razgovoru, vremenu i prostoru. Imala je tako mekan i umilan glas, kao devojčica… čujem ga i danas.

Želela sam da joj pomognem, svi smo to želeli, ali nismo znali kako. Pokušali smo, ali nismo mogli protiv nje same. Nestala je u večnost, ali zauvek upisana u knjigu lepote, ljubavi, misterije i hrabrosti…. Zauvek u srcu!

Poslednjih godina je bila posvećena Bogu i crkvi. Pevala je u crkvenom horu i zamišljala virtuelnu crkvu, kojoj bi svi ljudi imali pristup. Na maloj ceduljici njenogdnevnika je njenim rukopisom ostalo napisano:

“Anđele Hristov, pokrovitelju duše i tela mog,
čuvaru moj sveti, oprosti mi sve što zgreših na današnji dan
i izbavi me od svakog zla neprijateljskog mi protivnika.
Da ne bih nikakvim grehom razgnevila Boga moga,
pomoli se za mene grešnu i nedostojnu slugu
da me pokažeš dostojnu dobrote i milosti svete trojice
i dostojnu dobrote i milosti matere gospoda moga Isusa Hrista
i svih svetih.  Amin!”

Želim da je pamtite po ovoj slici, kao vilu muzike, dobrote i neiscrpne ljubavi i lepote, koju smo svi po malo krali dok na posletku više nije ostalo ništa sem sećanja.