Umetnički direktor BEMUS-a Svetislav Božić rekao je da će program festivala biti posvećen delima 20. veka koja nisu “uspavljiva”, nego bude pozornost, i da predstavlja “zlatni trezveni presek”, a ne promovisanje novih dela kojem su namenjeni drugi festivali.

– Nama se učinilo da 20. vek još nije završen i da je to omot spisa koji nije definitivno zatvoren, a da je muzika 20. veka sa autorima pogledala nadahnuto u prošlost, videla dobro sadašnjost i naslutila razne nivoe apokaliptičnosti i spasenja u budućnosti – rekao je Božić.

  Predstavnik Kulturnog odeljenja ambasade Kine u Beogradu Čeng Kai rekao je da je BEMUS jedan od najznačajnijih muzičkih festivala jugoistočne Evrope i da će zato iz Kine gostovati izuzetna muzička trupa “Ih Cecn”, tradicionalni mongolski ansambl osnovan 2008.

– To je jedan od najtradicionalnijih, najizvornijih ansambala u Kini. Svi izvođači rođeni su u porodicama odgajivača stoke na mongolskim pašnjacima, a od tinejdžerskog uzrasta sticali su akademsko muzičko obrazovanje- rekao je Čeng.

On je rekao da muzičari iz Mongolije sviraju na tradicionalnom gudačkom instrumentu sa izrezbarenom konjskom glavom morin hur (nalik guslama) i da će svojom muzikom uvesti publiku u duhovni svet mongolskog naroda.

BEMUS će otvoriti u sredu, 21. oktobra, na Kolarcu Simfonijski orkestar RTS sa solistima Majom Rajković (klavir), Mladenom Đorđevićem (truba), francuskim pijanistom Romenom Dešarmom, klarinetistom Đampjerom Sobrinom i trubačem Erikom Obijeom, pod upravom dirigenta Bojana Suđića.

Solisti Sankt Peterburga pod upravom dirigenta Mihaila Gantvarga nastupaju na Kolarcu 22. oktobra, a mongolski ansambl „Ih Cecn“ u Skupštini grada Beograda  23. oktobra.

Nikolaj Luganski predstaviće se 24. oktobra na Kolarcu, a primabalerina Boljšoj teatra Svetlana Zaharova i solisti Mihail Lobuhin i Ana Tihomirova gostuju u baletu Ludviga Minska “Bajadera” u Sava centru 26. oktobra.

Beogradski gudački orkestar “Dušan Skovran” i solisti LP Duo Sonja Lončar i Andrija Pavlović nastupaju 28. oktobra u Kolarcu, dva dana kasnije u Skupštini grada gostuju mladi muzičari Galina Nikolin, Ivan Bašić i Dušan Panajotović. 

Izvornom muzičkom stvaralaštvu Kosova i Metohije biće posvećen koncert 25. oktobra, dok će 29. oktobra Hor “Ivo Lola Ribar” prirediti koncert “Plava grobnica”, povodom 100. godišnjice stradanja srpske vojske u Prvom Svetskom ratu.

Mecosopran Ana Viktorova i Simfonijski orkestar i hor RTS pod upravom dirigenta Bojana Suđića zatvoriće 47. BEMUS 31. oktobra u Kolarčevoj zadužbini.