Nikola CvejicOperski pevač i vokalni pedagog Nikola Cvejić rođen je u Ašanji u Sremu 23. januara 1896. godine.Na Gospodarsko-šumarkom fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1924.godine. Pevanje je učio kod J. Ourednika u Zagrebu, M. Hubada u Ljubljani i kod svetski priznatog baritona i vokalnog pedagogaSan Marka u Milanu. Bio je solista opere u Ljubljani (1922- 1925), u Zagrebu (1925-1930), u Brnu (1930-1940) i Beogradu (1940-1960). Samostalno i sa beogradskom operomgostovao je na 27 naših i evropskih scena. Umro je u Novom Sadu 6. februara 1987. godine.

 

       TakmicariOvaj impresivni scenski umetnik izuzetno lepog i moćnog vokala, kao i velikog raspona glasa,ostvario je 1440 predstava i 87 baritonskih i basovskih rola različitog karaktera. Nezaboravne su njegove interpretacije  Skarpija, Borisa, Figara, Eskamilja, Zrinskog, itd. Sa velikim uspehom nastupao je na koncertnom podijumu i radiju, u zemlji i inostranstvu, kao vrhunski interpretator lida. Posebno se ističe kao tumač jugoslovenskih kompozitora .Snimio je ukupno 21 gramofonsku ploču operskih arija i lida, uz pratnju orkestra ili klavira, za diskografske kompanije “Parlophone“, “His Master Voice“ i “Edison Bell“. 

 

Takmicari      Kao profesor solo pevanja na Muzičkoj akademiji u Beogradu, Nikola Cvejić je ostvario  monumentalno pedagoško delo, uvodeći u našu i svetsku opersku umetnost čitavu plejadu istaknutih umetnika, među kojima su: Radmila Bakočević, Danica Mastilović, Olivera MIljaković, Duško Popović, Đorđe Đurđević, Radmila Todorovska, Gordana Jevtović, Georgi Minov, Vladimir Jovanović i drugi. U isto vreme bio je član žirija na brojnim međunarodnim pevačkim takmičenjima (Ženeva, Tuluz, Budimpešta, Sofija, Lijež, Minhen i Rio de Ženeiro.).

 


Takmičenje solo pevača Nikola Cvejic

     Rok za prijave je 15. novembar 2014. godine.

      Takmičenje se održava 28. i 29. novembra 2014. godine.

 

                  Pod pokroviteljstvom:                                       Uz podršku i saradnju:

              Opština Ruma                          OMŠ ''Teodor Toša Andrejević'', Ruma OŠ ''Dušan Jerković'', Ruma

         TAKMIČENJE POMOGLI: ROTARI KLUB – RUMA; RADMILA BAKOČEVIĆ; “UNIPROGRES“ – RUMA; “BB-ELEKTRONIK“ – RUMA ;

                                     SPPŠ “STEVAN PETROVIĆ BRILE“ – RUMA; SSŠ “BRANKO RADIČEVIĆ“ – RUMA; “ALFASOFT“ – RUMA; 

                                                    “RUM-BUM“POSLASTIČARNICA – RUMA;CVEĆAR “DALIA“ – RUMA; JP“GAS“ – RUMA